Godinnen van de Art Nouveau


Allard Pierson


Het Allard Pierson stelt met twee Duitse partnermusea een tentoonstelling samen over de internationale art nouveau. Vloeiende lijnen en florale motieven zijn belangrijke kenmerken van deze stijlbeweging die tussen 1890 en 1910 in heel Europa de toon zette. Minstens zo typerend zijn de beeldschone vrouwen die veelvuldig werden afgebeeld. Vaak gaat het om goddelijke verschijningen die werden ontleend aan de Klassieke Oudheid, Byzantijnse iconen, middeleeuwse legenden en eigentijdse muzen.

Fascinatie voor vrouwelijk schoon

In de tentoonstelling ‘Godinnen van de art nouveau’ wordt deze fascinatie voor vrouwelijk schoon nader onder de loep genomen en geplaatst in de context van maatschappelijke ontwikkelingen van die tijd. Wat vooral opvalt is dat deze vrouwen met hun weelderige haarlokken en transparante gewaden niet alleen het uiterlijk hadden van een godin, maar ook als godin fungeerden. Bijna altijd stonden ze voor iets dat groter was dan zijzelf en gaven ontwerpen een symbolische betekenis. Vaak belichaamden ze hogere idealen, menselijke gevoelens of tijdloze deugden.

In de tentoonstelling figureren godinnen, maar ook nimfen, engelen en feeën, in juwelen, beeldhouwwerken, tekeningen, tijdschriften, reclamemateriaal en in allerlei soorten siervoorwerpen van zilver, glas of keramiek.


Vanaf 23 oktober 2020
Ontwerp Opera Amsterdam
Realisatie
Lichtontwerp 50LUX | Frank Hulsebosch

Waterlooplein: de buurt binnenstebuiten


Joods Historisch Museum


Oh Waterlooplein, oh Waterlooplein, 't is mooi en lelijk tegelijk, armoedig en toch ook weer rijk, 't is weemoed met 'n scheutje gein: het Waterlooplein

Veelbezongen, geschilderd, gefotografeerd en wereldberoemd in Amsterdam: het Waterlooplein. In de zomer en het najaar van 2020 presenteert het Joods Cultureel Kwartier Waterlooplein. De buurt binnenstebuiten, een uitgebreide tentoonstelling over het hart van de voormalige Jodenbuurt in Amsterdam, waarin de bekende én onbekende geschiedenis wordt ontrafeld.

Vele gezichten
Vanaf het ontstaan rond 1600 trok de buurt verschillende groepen immigranten, onder wie veel Portugese joden. In de 18e en 19e eeuw groeide de armoede in de drukke, levendige buurt en tijdens de asgrauwe jaren van de Tweede Wereldoorlog en vlak daarna was het een plek van onbeschrijfelijk leed. In de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw veranderde de buurt drastisch door de aanleg van de metro en de komst van het omstreden stadhuis-muziektheater.

De buurt blootgelegd
Waterlooplein. De buurt binnenstebuiten vertelt verhalen uit deze vierhonderd jaar geschiedenis met foto’s, filmmateriaal, 3D-reconstructies en objecten. Een bijzondere plaats hierin hebben de bodemvondsten. Ze werden gevonden in beerputten die, toen het terrein braak lag voor de komst van de ‘Stopera’, werden blootgelegd en vertellen veel over de mensen die hier woonden en werkten. Zo wordt een beeld geschetst van een buurt die niet meer bestaat.

 


Vanaf 2 oktober 2020
Ontwerp ROO | Monique Rietbroek
Lichtontwerp 50LUX | Frank Hulsebosch

Jingdezhen. Hoofdstad van het porselein


Museum Prinsenhof Delft


In de tentoonstelling Jingdezhen. Hoofdstad van het porselein zijn meer dan 120 stukken te zien uit Jingdezhen, de Chinese stad waar Delft zijn succesvolle Delfts Blauw-industrie aan dankt en waar al sinds de 6de eeuw porselein wordt gemaakt op het hoogste niveau.

Het museum neemt je mee door de turbulente geschiedenis van China en dé porseleinstad van de wereld, waar ondanks periodes van grote bloei en verval de productie altijd doorgaat. Ontdek hoe groot de invloed van Jingdezhen is op de wereldwijde porseleinindustrie. Van het handgeschilderde kostbare porselein, dat op verzoek van de keizers werd gemaakt, tot aan de prachtige pronk- en gebruiksvoorwerpen van de gewone man.

 


Vanaf 25 september 2020
Ontwerp Merk X | Evelyne Merx
Realisatie Planemos
Lichtontwerp 50LUX | Frank Hulsebosch

 

Viva la Frida! – Leven en werk van Frida Kahlo


Drents Museum


De grote Frida Kahlo-tentoonstelling komt al in het najaar van 2020 naar het Drents Museum in Assen. Viva la Frida! – Leven en werk van Frida Kahlo, die aanvankelijk voor een periode van drie maanden in 2021 stond gepland, is nu al te zien van 11 oktober 2020 tot en met 28 maart 2021 en beslaat bijna zes maanden. Bovendien is de tentoonstelling, naast de fameuze collectie schilderijen en tekeningen van Museo Dolores Olmedo, uitgebreid met een collectie biografische objecten van Museo Frida Kahlo met onder meer kleding, korsetten en sieraden. Deze twee collecties zijn in Viva la Frida! voor het eerst samen te zien. Het biedt het Drents Museum de unieke kans om het complete Frida-verhaal te vertellen. In een flankerende tentoonstelling is hedendaags werk te zien dat geïnspireerd is door Frida Kahlo.

 


Vanaf 11 oktober 2020
Ontwerp Perspekt
Realisatie Perspekt
Lichtontwerp 50LUX | Frank Hulsebosch

 

Bier!


Amsterdam Museum


Amsterdam anno nu telt vele ambachtelijke bierbrouwerijen en Heineken is een absolute wereldspeler, maar stad en brouwers delen een lange voorgeschiedenis. De vroegste groei van Amsterdam werd aangedreven door bierimport-rechten, de VOC en WIC stimuleerde de lokale bierproductie en meerdere brouwers schopten het tot burgemeester. Bier is al eeuwenlang de brandstof van de stad.

In de tentoonstelling wordt de bezoeker vanuit het heden naar het verleden geleid: van de recente craftbeer-revolutie waardoor kleine brouwerijen en speciaalbiertjes hun intrede deden, via de opmars van pils eind 19e eeuw en het begin van Heinekens imperium, naar het begin van Amsterdam als stapelmarkt voor Duits hoppenbier vanaf de 14e eeuw,  die de basis legde voor grote rijkdom. Alle facetten van bier komen aan bod: de ingrediënten en het brouwproces, de handel in bier, reclame over bier, de maatschappelijke betrokkenheid van brouwers, de veranderende houding ten opzichte van alcohol en natuurlijk het nuttigen van bier in kroeg of zitkamer.


Vanaf 9 april 2020
Ontwerp Clement & Sanôu
Lichtontwerp 50LUX | Merijn Versnel

In de ban van de Ararat – Schatten uit het oude Armenië


Drents Museum


Hoewel de Ararat niet in Armenië ligt, zijn deze beroemde heilige berg en de kleinste republiek van de Zuidelijke Kaukasus onlosmakelijk met elkaar verbonden. Vanaf 12 april 2020 spelen Armenië & Ararat de hoofdrol in de tentoonstelling In de ban van de Ararat - Schatten uit het oude Armenië. Schitterende objecten uit het History Museum of Armenia in Yerevan én een uniek reliek van de Ark van Noach komen naar Assen.

Na de grote internationale archeologietentoonstellingen over Iran en Nubië in 2018, presenteert het Drents Museum volgend voorjaar het verhaal van de rijke cultuur van Armenië. Een verhaal waarin de ruim 5.000 meter hoge Ararat niet kan ontbreken. Volgens de traditie stammen de Armeniërs rechtstreeks af van Hayk, een achter-achterkleinzoon van Noach die met zijn beroemde ark vastliep op de flanken van de Ararat.


Vanaf 12 april 2020
Ontwerp Perspekt
realisatie Iris Vormgeving
50LUX | Frank Hulsebosch