Viva la Frida! – Leven en werk van Frida Kahlo


Drents Museum


De grote Frida Kahlo-tentoonstelling komt al in het najaar van 2020 naar het Drents Museum in Assen. Viva la Frida! – Leven en werk van Frida Kahlo, die aanvankelijk voor een periode van drie maanden in 2021 stond gepland, is nu al te zien van 11 oktober 2020 tot en met 28 maart 2021 en beslaat bijna zes maanden. Bovendien is de tentoonstelling, naast de fameuze collectie schilderijen en tekeningen van Museo Dolores Olmedo, uitgebreid met een collectie biografische objecten van Museo Frida Kahlo met onder meer kleding, korsetten en sieraden. Deze twee collecties zijn in Viva la Frida! voor het eerst samen te zien. Het biedt het Drents Museum de unieke kans om het complete Frida-verhaal te vertellen. In een flankerende tentoonstelling is hedendaags werk te zien dat geïnspireerd is door Frida Kahlo.

 


Vanaf 11 oktober 2020
Ontwerp Perspekt
Realisatie Perspekt
Lichtontwerp 50LUX | Frank Hulsebosch

 

Zilver. Meesterstukken van Delftse zilversmeden 1590 – 1800


Museum Prinsenhof Delft


Delfts zilver behoorde aan het begin van de 17de eeuw tot de top van de Lage Landen. Voor het eerst in 50 jaar presenteert Museum Prinsenhof Delft een overzicht van het mooiste wat op dat gebied in Delft is gemaakt. In totaal zijn 80 topstukken uit de bloeiperiode van de Delftse zilversmeedkunst te zien: pronkstukken als nautilusbekers, drinkschalen en speciale tafelstukken uit de 17de eeuw, maar ook spektakelstukken voor de thee- en tafelceremonie en kostbare toiletserviezen uit de 18de eeuw. Hoogtepunten uit de vooraanstaande eigen zilvercollectie worden aangevuld met bijzondere bruiklenen uit binnen- en buitenland. Laat u onderdompelen in een uniek spektakel van zilver, ontdek waarom de zilverkunst in de 17de eeuw vaak hoger stond aangeschreven dan de schilderkunst en hoe zilver generaties al jarenlang met elkaar verbindt.

 


Vanaf 27 maart 2020
Ontwerp Merk X | Evelyne Merx
Realisatie Planemos
Lichtontwerp 50LUX | Frank Hulsebosch

 

Ecomare: meer dan een zeehondenopvang


Ecomare


Bij veel mensen is Ecomare bekend als de zeehondenopvang op Waddeneiland Texel, maar Ecomare is zoveel meer dan zeehondjes! Het centrum voor Wadden en Noordzee wil dit met een nieuwe inrichting en uitstraling van het bezoekerscentrum laten zien. In opdracht van Perspekt verzorgt 50LUX de belichting van de nieuwe tentoonstelling.

 


Vanaf April 2020
Ontwerp en realisatie Perspekt
AV Moetwil & Van Dijk
Lichtontwerp 50LUX | Frank Hulsebosch

Bier!


Amsterdam Museum


Amsterdam anno nu telt vele ambachtelijke bierbrouwerijen en Heineken is een absolute wereldspeler, maar stad en brouwers delen een lange voorgeschiedenis. De vroegste groei van Amsterdam werd aangedreven door bierimport-rechten, de VOC en WIC stimuleerde de lokale bierproductie en meerdere brouwers schopten het tot burgemeester. Bier is al eeuwenlang de brandstof van de stad.

In de tentoonstelling wordt de bezoeker vanuit het heden naar het verleden geleid: van de recente craftbeer-revolutie waardoor kleine brouwerijen en speciaalbiertjes hun intrede deden, via de opmars van pils eind 19e eeuw en het begin van Heinekens imperium, naar het begin van Amsterdam als stapelmarkt voor Duits hoppenbier vanaf de 14e eeuw,  die de basis legde voor grote rijkdom. Alle facetten van bier komen aan bod: de ingrediënten en het brouwproces, de handel in bier, reclame over bier, de maatschappelijke betrokkenheid van brouwers, de veranderende houding ten opzichte van alcohol en natuurlijk het nuttigen van bier in kroeg of zitkamer.


Vanaf 9 april 2020
Ontwerp Clement & Sanôu
Lichtontwerp 50LUX | Merijn Versnel

In de ban van de Ararat – Schatten uit het oude Armenië


Drents Museum


Hoewel de Ararat niet in Armenië ligt, zijn deze beroemde heilige berg en de kleinste republiek van de Zuidelijke Kaukasus onlosmakelijk met elkaar verbonden. Vanaf 12 april 2020 spelen Armenië & Ararat de hoofdrol in de tentoonstelling In de ban van de Ararat - Schatten uit het oude Armenië. Schitterende objecten uit het History Museum of Armenia in Yerevan én een uniek reliek van de Ark van Noach komen naar Assen.

Na de grote internationale archeologietentoonstellingen over Iran en Nubië in 2018, presenteert het Drents Museum volgend voorjaar het verhaal van de rijke cultuur van Armenië. Een verhaal waarin de ruim 5.000 meter hoge Ararat niet kan ontbreken. Volgens de traditie stammen de Armeniërs rechtstreeks af van Hayk, een achter-achterkleinzoon van Noach die met zijn beroemde ark vastliep op de flanken van de Ararat.


Vanaf 12 april 2020
Ontwerp Perspekt
realisatie Iris Vormgeving
50LUX | Frank Hulsebosch

Zee vol verhalen


Zuiderzeemuseum


Het leven veranderde definitief in 1932, toen de aanleg van de Afsluitdijk werd afgerond. De ontembare Zuiderzee werd een rustig IJsselmeer; de gevaarlijke stormen en overstromingen waren voorgoed voorbij. Vandaag de dag zijn er nog steeds sporen van het Zuiderzeeleven terug te vinden. Zee vol verhalen! is de nieuwe vaste tentoonstelling in het Zuiderzeemuseum.


Vanaf 14 februari 2020
Ontwerp Perspekt
Realisatie Perspekt
Lichtontwerp 50LUX | Frank Hulsebosch