FLUGT – Refugee Museum of Denmark


Vardemuseerne


In 1945-49 the woods outside Oksbøl was home to the largest refugee camp in Denmark. The camp housed 35,000 German refugees in the years following World War II. Remains of the refugee camp count the cemetery and a former hospital. A few ruins are scattered in the forest, but several buildings from the time of the camp today have found new uses.

Today, the buildings that housed the hospital in 1945 in Denmark’s largest camp for German refugees stand empty. But next year the ground will be broken for the new museum, FLUGT – Refugee Museum of Denmark.

FLUGT – Refugee Museum of Denmark

The plan is for the museum to open by summer of 2022. You will get to experience a brand new and modern museum designed by BIG – Bjarke Ingels Group, which deals with fleeing and refugees. The exhibitions and stories are on the drawing board right now, but it is certain that the main subjects of FLUGT will be the German refugees who fled to Denmark in 1945 as well as the many refugees, from e.g. Vietnam, Bosnia and Syria that have come to this country in recent years.


Vanaf summer 2022
Ontwerp Tinker Imagineers
Realisatie Kloosterboer Decor
Licht 50LUX | Frank Hulsebosch

à la campagne! van Maris tot Monet


Fries Museum


De Franse impressionisten uit Museum Boijmans Van Beuningen komen volgend jaar naar Leeuwarden! Ontdek de invloed van het Franse licht in de 19de-eeuwse schilderkunst, met prachtige landschappen van Franse meesters als Monet en Cézanne maar ook Nederlandse kunstenaars als Maris en Weissenbruch. De tentoonstelling À la campagne! Het Franse licht van Maris tot Monet is van 19 februari tot en met 17 juli 2022 te zien in Leeuwarden.

Van velden met klaprozen, lieflijke kusten en bloeiende boomgaarden tot woeste golven, lage horizonnen en weides vol koeien. De tentoonstelling met meer dan 70 schilderijen en tekeningen laat zien hoe het licht een belangrijke rol speelde in de kunst. De werken van onder meer Cézanne, Monet, Pissarro, Gauguin, Maris, Van Gogh, Sisley, Boudin en Weissenbruch tonen de ontwikkeling van deze ‘Franse blik’, van de school van Barbizon tot het (post)impressionisme. À la campagne! is onderdeel van het Friese Arcadia, de triënnale waarin met een uitgebreid cultureel programma 100 dagen lang wordt stilgestaan bij maatschappij, landschap en erfgoed.

 


Vanaf 19 februari 2022
Ontwerp Karen Polder
Realisatie Fries Museum
Lichtontwerp 50LUX | Frank Hulsebosch

 

Beleef het Wonder van Gouda


Museum Gouda


De locaties van deze opzienbarende tentoonstelling zijn Museum Gouda en zijn buurman, de Sint-Janskerk in de monumentale binnenstad van Gouda. Dat is niet alleen de langste kerk van Nederland, maar vanaf april 2022 ook de meest besproken kerk. Want binnen neem je tijdelijk afscheid van de wereld die je kent.

Nadat je de 21ste eeuw hebt verlaten, beland je in de levendigheid die de Sint-Janskerk rond 1570 bood. Al je zintuigen komen aan bod. Beleef het Wonder van Gouda is een liefdesverklaring aan pracht, praal, kleur en uitbundigheid. Er is volop reden voor feest: de kunstschatten van de kerk beleven een hereniging, nadat ze elkaar zo’n vierhonderdvijftig jaar niet gezien hebben.

Hoe ze elkaar uit het oog verloren? Een hink-stap-sprong terug naar 1566. Overal in het land komen dat jaar veger en blik van pas, want honderden katholieke kerken gaan aan diggelen. De beeldenstorm, gaat deze golf van vernielzucht heten. Maar Gouda ontspringt de dans. Het stadsbestuur doet een beroep op ieders trots en redelijkheid. Met succes: alle kunstschatten worden in veiligheid gebracht, waaronder altaarstukken die later in Museum Gouda zullen belanden. Aan hun zeldzaamheid en zeggingskracht – het zijn werken van de beste kunstenaars uit die tijd – danken ze hun internationale allure.

Tijdens Beleef het Wonder van Gouda keren ze terug naar de kerk, die in 1572 protestants werd. Zo verandert dit ingetogen monument nog eenmaal in een levendige zestiende-eeuwse katholieke kerk vol kleuren, geuren, stemmen en klanken. Hier ben je nooit alleen.


Vanaf april 2022
Ontwerp XPEX
Realisatie Kloosterboer Decor
Licht 50LUX | Frank Hulsebosch

Mijnwerkerswarenhuis Kneepkens


Nederlands Mijnmuseum


In de binnenstad van Heerlen een nieuw museumconcept gerealiseerd in het voormalige mijnwerkeswarenhuis Kneepkens. Medio 2022 zal het nieuwe museum haar deuren openen, waar je als bezoeker alle facetten van het mijnverleden beleeft, verdeeld over vier verdiepingen met elk een eigen kleur.

Zwart gaat over steenkool en de zware ondergrondse mijnarbeid. Bij Goud proef je de welvaart en he rijke sociale leven. Grauw toont de keerzijde van de medaille, zoals ongelukken, stoflongen en de neergang na de mijnsluitingen. Kleur toont de toekomst in al haar tinten.

 


Vanaf april 2022
Ontwerp Tinker Imagineers
Realisatie CAZ
Lichtontwerp 50LUX | Frank Hulsebosch

 

Zuiderzeemuseum


Winterkoorts


Winterkoorts is dé tentoonstelling over winters van vroeger, over ontberingen en ijspret; over insneeuwen en winterfeesten; over schaatstochten op natuurijs en werken onder barre omstandigheden.  

Wat hebben kruiend ijs, stro in je ondergoed, ijsbloemen op de ramen en priksledetochten met elkaar te maken? Precies: ze horen allemaal bij die schitterende witte, maar tegelijkertijd wrede en ijzig koude winters van vroeger. Winters van schaarste en ongemak, maar ook van sledetochten en schaatswedstrijden. Winters van ijsschotsspringen, maar ook van het risico ingesneeuwd te raken; van ijspret én ontberingen.

 


Vanaf 03 december 2021
Ontwerp Marleen Bos
Realisatie Capaz
Lichtontwerp 50LUX | Frank Hulsebosch