Dacia – Rijk van goud en zilver


Drents Museum


Vanaf 7 juli 2024 presenteert het Drents Museum de grote archeologietentoonstelling Dacia – Rijk van goud en zilver. Meer dan vijftig goud- en zilverschatten uit het Roemenië van de 20ste eeuw voor Christus tot de 3de eeuw na Christus komen naar Assen. Het grootste gedeelte dateert uit de periode vóór de Romeinse verovering (106 n. Chr.). Met Dacia vertelt het Drents Museum het verhaal van de Daciërs, een van de ‘vergeten volkeren’ uit de wereldgeschiedenis. De tentoonstelling is tot en met 26 januari 2025 te zien in het Drents Museum.


Vanaf 7 juli 2024
Ontwerp Northern Light
Realisatie Iris Vormgeving
Lichtontwerp 50LUX | Frank Hulsebosch

 

The Lost Shtetl


 

Het Lost Shtetl Museum presenteert de geschiedenis, cultuur, religie, folklore en het dagelijkse leven van de Joden in de Litouwse sjtetls en hun relaties met hun buren – een hele manier van leven die na de oorlog in Oost-Europa eindigde. De verkenning van het dagelijkse sjtetl-leven door het museum is gebaseerd op de vele verhalen van de joden in Šeduva (LT). In opdracht van Hypsos werken we aan het lichtplan voor dit nieuwe museum.


Vanaf zomer 2024
Ontwerp Ralph Appelbaub Associates
Realisatie Hypsos
Lichtontwerp  50LUX | Jeffrey Steenbergen

NEMO


Museum aan de Stroom


Het Techicum op de tweede etage van NEMO wordt volledig vernieuwd!

 


Vanaf juni 2024
Ontwerp designwolf
Realisatie Bruns
Lichtontwerp 50LUX | Frank Hulsebosch

 

Werelderfgoedcentrum Waddenzee


In Lauwersoog, op de grens van land en water, tussen het Lauwersmeer en de Waddenzee verrijst het nieuwe Werelderfgoedcentrum. Waar mensen en natuur in en rond de Waddenzee met elkaar verbonden worden: het enige natuurlijke UNESCO Werelderfgoed in Nederland.


Vanaf zomer 2025
Ontwerp Northern Light
Realisatie Fiction Factory/ATA-tech
Lichtontwerp 50LUX | Jeffrey Steenbergen

Ja ik wil!


Fries Museum


Van 7 september 2024 presenteert het Fries Museum een tentoonstelling over de bruidsjurk in Nederland. Centraal staat de trouwjurk van de afgelopen 250 jaar, met zowel historische, moderne als hedendaagse jurken, ensembles en looks. In de tentoonstelling, vormgegeven door de Nederlandse ontwerpstudio , nemen we de bezoeker mee op een reis door de tijd, van de 18e eeuw tot nu, op zoek naar de essentie van de bruidsjurk. Wat droeg de bruid ruim 200 jaar geleden? En aan welke modes en tradities was de bruidsjurk onderhevig? Waar komt de ‘witte’ bruidsjurk, zoals we die nu kennen, vandaan? En wat zegt de jurk over de draagster? Want wie een trouwjurk aantrekt, stapt in een outfit vol verwachtingen. Verwachtingen over jezelf, over wie je bent en hoe je van je toekomst droomt, maar ook verwachtingen van de mensen om je heen.


Vanaf 07-09-2024
Ontwerp Maison the Faux
Lichtontwerp 50LUX | Frank Hulsebosch